faq


 
Schouwvelden 25
2860 Sint-Katelijne-Waver - Belgium
GSM: +32 (0)475 37 59 07
Tel.: +32 (0)15 20 52 59
Fax: +32 (0)15 63 32 61
E-mail:
BTW: BE 0744.220.424

faq

Wat zijn de voordelen van een beregeningsinstallatie?

Geen gesleep meet met slangen, geen verspilling van kostbaar leidingwater en vooral veel tijd. De beregeningsinstallatie kan zelfs zijn werk doen tijdens uw afwezigheid, de tuin blijft steeds in een optimale conditie. Een bijkomend voordeel is de waardestijging van uw huis.

 

Is een beregeningsinstallatie duur?

Een beregeningsinstallatie verdient zich steeds terug, afhankelijk van de hoeveelheid water er wordt gebruikt. Wij kunnen het verbruik uit rekenen voor u. Bij een grote tuin is te overwegen om een waterput te maken, zodat U onbeperkt water kan verbruiken. U hebt ook geen drukverlies in zeer droge periodes, zoals dat met leidingwater wel het geval kan zijn. Bovendien is het gebruik van putwater gratis, op de stroomkosten van de pomp na.

 

Welk water kan het best gebruikt worden om te beregenen?

Het beste water is oppervlaktewater, hierin zitten de meeste voedingstoffen die een tuin nodig heeft, maar is soms zeer ijzerhoudend en ook niet overal voorradig of bereikbaar. Met putwater hebt U een éénmalige kost met boring en pompinstallatie, daarna is er voldoende water en onbeperkt in gebruik. Afhankelijk van de situatie en het beschikbare water zal een beregeningssysteem worden berekend.

 

Kan ik altijd gebruik maken van putwater?

NEEN ! Dit is niet altijd mogelijk. Het putwater kan te diep zitten of er kan te weinig water zitten. Het putwater kan ook ijzerhoudend zijn, wat schade kan toebrengen aan tegels, terrassen, enz... Of het putwater kan te zout zijn, waardoor het zeker niet geschikt is voor een beregening ( verbranding van de planten ).

 

Ø  ALLES OVER PUTWATER / BORINGEN:  www.pbv.be

 

Is oppervlaktewater een goede oplossing?

Op de meeste plaatsen is het water echter ijzerhoudend zodat de toepassingsmogelijkheden beperkt zijn. Het ijzer geeft roestbruine vlekken op bv. tegels en planten. Er moet opgelet worden waar je sproeit om vlekken te vermijden.

 

Kan ik onbeperkt putwater of oppervlaktewater gebruiken ? Heb ik een vergunning nodig ?

De wetgeving omtrent de vergunningen en meldingen van waterwinningen en boringen is sedert 1 mei 1999 opgenomen in het Vlarem ( rubriek 53 – 54 en 55 ).

De volledige tekst kan U terugvinden op www.mina.be

Hieronder vindt U een beknopte samenvatting.

 

Ø  BEKNOPTE SAMENVATTING

 

Is water uit een regenwaterput een alternatief?

Dit is zeker een uitstekend en goedkoop alternatief. Om altijd voldoende regenwater te hebben, is de grootte van de regenwaterput belangrijk. Nadeel: bij extreme droogte wordt de regenwaterput niet bijgevuld waardoor de regenwaterput moet gevuld worden met duur leidingwater.

 

Kan de installatie op leidingwater?

Als de samenstelling van het putwater (ijzerhoudend of een te hoog zoutgehalte) of het oppervlaktewater (ijzerhoudend) niet goed is, kan het gebruik van leidingwater een oplossing zijn. Ook als je tuin klein is, kan het interessanter zijn om leidingwater te gebruiken. Het type van sproeier wordt dan ook aangepast (sproeiers met minder verbruik). Leidingwater is uiteraard niet gratis.

 

Kan ik nog een beregening aanleggen in mijn bestaande tuin?

JA ! Het graafwerk voor de beregening gebeurt met onze eigen graafmachines. Ze zijn zeer handig en snel voor het graven van de sleuven. Met de graszodenafsnijder wordt het gras onder de wortel afgesneden en opgerold. De sleuvengraver maakt een smalle sleuf voldoende breed voor de leidingen. Nadat de leidingen en sproeiers geplaatst zijn, wordt dezelfde dag de sleuven terug gevuld, aangedamd en genivelleerd, waarna de graszoden terug afgerold worden. Na enkele weken zijn de graaftracés volledig verdwenen.


                

 

Wanneer kan men best een installatie aanleggen?

Een beregeningsinstallatie kan altijd aangelegd worden. Normaal gesproken is de beste tijd in het voorjaar of in het najaar als de planten in rust zijn . Bij het aanleggen van een nieuwe tuin is het ook aangewezen om dan een installatie te plaatsen. Maar ook in de zomer is het geen enkel probleem om een beregeningsinstallatie te plaatsen, als alles maar goed nat wordt gehouden. Wanneer U beschikt of wil beschikken over putwater, is het zeker geen probleem. Zolang er geen vorst in de grond zit, kunnen de installaties gelegd worden.

 

Maakt een beregeningsinstallatie veel lawaai?
NEEN! Een beregeningsinstallatie maakt geen lawaai want er wordt gebruik gemaakt van geluidloze sproeiers . Alleen de pomp (afhankelijk waar die geplaatst wordt) is in huis hoorbaar. Een onderwaterpomp is vanwege de ondergrondse opstelling compleet geluidloos.